Tipovi dijabetesa

Tipovi šećerne bolesti

Zbog različite kliničke slike, danas razlikujemo nekoliko oblika (tipova) šećerne bolesti:

  1. dečji dijabetes (od 0. do 14. godine)
  2. juvenilni dijabetes (od 15. do 24. godine)
  3. adultni dijabetes (od 25. do 64. godine)
  4. tzv. "starački" dijabetes (od 65. godine do kraja života)

Lekari stručnjaci razlikuju još neke tipove šećerne bolesti:

  1. endokrini dijabetes, u vezi sa bolestima žlezda sa unutrašnjim lučenjem (endokrine žlezde);
  2. pankreatički ili pankreatogeni dijabetes, povezan sa bolestima gušterače (pankreasa);
  3. jatrogeni dijabetes, koji nastaje kod osoba lečenih pojedinim vrstama lekova;
  4. jetreni (hepatogeni) dijabetes, kod osoba sa tešim oštećenjima jetre, itd.
Dijabetes – Tip 1 (insulin-zavisni)

Tip1

Tip 1 je najteži oblik šećerne bolesti i nastaje jer ćelije pankreasa (beta ćelije) u veoma maloj količini proizvode, ili uopšte ne proizvode insulin. Može nastati u svim starosnim dobima, ali u najvećem broju slučajeva se sreće kod dece i omladine. Terapija insulinom se primenjuje od prvog dana. Stroga (samo)kontrola, dijeta i fizička aktivnost su obavezni deo terapije. O insulinskoj terapiji možete pročitati mnogo više pod odeljkom Insulin.

Dijabetes – Tip 2

Tip2

Tip 2 je najrasprostranjeniji oblik šećerne bolesti, kako u nas, tako i u svetu. Pankreas osoba obolelih od tipa 2 proizvodi insulin, ali u nedovoljnoj količini, ili je organizam stvorio rezistenciju (imunitet) na hormon insulina.
Sreće se kod svih uzrasta, ali u najvećem broju kod odraslih (preko 40. godine), gojaznih i osoba starije dobi. Savremeni način življenja i svakodnevni tempo veoma pogoduju razvoju ovog tipa šećerne bolesti. Terapija je kombinovana – samo dijeta, ili dijeta i oralni antidijabetici (tabletirani lekovi), lekoviti čajevi kao pomoćno sredstvo, u svim slučajevima uz umerenu fizičku aktivnost. Ukoliko ova terapija ne pokazuje povoljne rezultate, primenjuje se insulinska terapija, sa mogućnošću uključivanja i oralnih antidijabetika.

Dijabetes u trudnoći

Ovaj latentni oblik šećerne bolesti je iniciran trudnoćom, tokom koje dolazi do promene u hormonskoj ravnoteži žene, što može dovesti do poremećaja u izlučivanju insulina, i, samim tim, povećane vrednosti glukoze u krvi. Rizična grupa su žene starije od 25 godina, koje su bile gojazne i pre trudnoće, naročito one sa genetskim predispozicijama za razvoj bolesti. Obično se vrednosti šećera stabilizuju po porođaju. Međutim, žene koje su obolevale od dijabetesa u trudnoći mogu kasnije biti podložne razvoju tipa 2.

.

Leave a Reply