Putovanja

Kada se spremate za putovanje ili odmor, uvek planirajte unapred. Mislite na eventualne promene u režimu ishrane, razliku u vremenskoj zoni i na smanjenju ili povećanu aktivnost.

Pre nego što pođete na odmor, uradite sledeće:

  1. zakažite kontrolu kod Vašeg lekara na kojoj ćete sa njim popričati o Vašim planovima za putovanje,
  2. uzmite dodatne recepte i potvrdu da bolujete od šećerne bolesti (naročito ako putujete u inostranstvo),
  3. ukoliko je potrebno, vakcine protiv pojedinih bolesti (malarija i slično) primite tri do četiri nedelje pre putovanja. Neke od ovih imunoloških vakcina mogu uticati na visinu Vašeg šećera u krvi.
Šta treba da ponesete sa sobom?
  1. Broj telefona Vašeg lekara, listu lekova koje uzimate i potvrdu da bolujete od šećerne bolesti i nosite ih uvek sa sobom.
  2. U ručnom prtljagu nosite insulin, lekove, špriceve, glukometar sa pripadajućim priborom, vlažne antiseptičke maramice i slično. Ako putujete avionom, imajte na umu da ovakav prtljag ne spada pod kargo transport i možete ga slobodno uneti sa sobom u kabinu. Osim toga, prtljag u kargo transportu se može oštetiti. Vodite računa da Vam putna torba u kojoj se nalazi insulin nije izložena velikim temperaturnim promenama (na suncu ili velikoj hladnoći).
  3. Ponesite dovoljno lekova i potrošnog materijala koji će Vam potrajati i neku nedelju duže, u slučaju da boravak produžite ili ukoliko se desi nešto neplanirano.
  4. Uvek sa sobom nosite kocke šećera, čokoladu, sokove i slične slatkiše, u slučaju da Vas iznenadi hipoglikemija.
  5. Regulative za unošenje tečnosti i lekova u avion možete pročitati OVDE

Pripreme i davanje injekcije insulina pokušajte da sprovodite na najregularniji mogući način. Ne preskačite obroke i užine. Ukoliko putujete avionom, obavestite člana posade da bolujete od dijabetesa. Većina aviokompanija može da Vam ponudi specijalan obrok.
Merite šećer češće nego obično. Promene u ishrani, drugačiji vid aktivnosti i razlika u vremenskoj zoni i te kako utiču na visinu šećera u krvi.
Mislite na svoje noge i pripremite udobnu obuću.

.

Leave a Reply