Higijena i nega nogu

Lična higijena

Osoba sa dijabetesom je obaveznija prema ličnoj higijeni (redovno pranje zuba, kupanje, nega stopala) od zdrave osobe. Kupanje i održavanje čistoće kože, naročito na prevojima (pazuh, prepone, genitalije, ispod dojki, između prstiju, prevoji na trbuhu kod gojaznih osoba i dr.) preduslov su da se na njoj ne razviju promene, kao što su infekcije, zapaljenja, čirevi, gljivična oboljenja i slično. Pored lične higijene, za kožu je važno stanje regulacije šećerne bolesti i upotrebljena odeća.
Redovna promena rublja i komotna odeća važni su faktori za dobru negu kože. Rublje bi trebalo da bude pamučno, a odeća od prirodnih ili mešovitih materijala. Letnju odeću neka prate praktični materijali koji se lako peru i održavaju.
Takođe, i obuća treba da je udobna i praktična.

Nega stopala

Stopala su jedan od najopterećenijih delova tela od vremena kada čovek prohoda, pa dok stoji na nogama. Njihovo dobro stanje i nega imaju značajan uticaj na pojavu promena čije su posledice oštećenje, oboljenje ili poremećaj cirkulacije krvi u koži i mekim tkivima stopala.
Stopala se neguju svakodnevnim pranjem, povremenim držanjem u toploj, blago sapunjavoj vodi, uz redovno odstranjivanje orožanih naslaga na tabanima i petama, žuljeva, podsecanjem noktiju, istrljavanjem zanoktica i masažom kože dok je još vlažna (uz neku hranljivu kremu).
Udobna obuća i čarape utiču na lako i brzo hodanje (i na raspoloženje). Čarape su meke (poželjno pamućne), čiste i prilagođene odgovarajućem dobu godine. Žene mogu koristiti tanke "hulahop" čarape sa mešavinom likre i pamuka. Obuća mora biti komotna (ne vrši pritisak na prste), meka i prilagođena vremenskim prilikama.
Dobro negovana stopala u odgovarajućoj obući i čarapama ne podležu hladnoći, što je inače vrlo nepoželjno za osetljive noge jedne osobe sas dijabetesom. Obuću na bosom stopalu treba izbegavati.

Uputstvo za održavanje higijene stopala

  1. Zbog mogućeg gubitka osećaja za bol i toplotu, osobe sa dijabetesom svakodnevno moraju pregledati svoja stopala i pri tome koristiti ogledalo (tabani) ili pomoć ukućana;
  2. Noge treba prati svakodnevno toplom vodom i blagim sapunom i ne treba koristiti vruću vodu. Posle pranja noge treba dobro osušiti, pažljivo i bez trljanja, naročito između prstiju;
  3. Koristiti meku i udobnu obuću, a čarape i sokne menjati svakodnevno;
  4. Pri pojavi žuljeva ne preporučuje se upotreba tečnosti ili flastera za uklanjanje istih – obratiti se stručnom pedikiru i skrenuti mu pažnju da ste osoba sa dijabetesom;
  5. Nokte treba seći ili turpijati u sasvim blagom luku, ali ne suviše kratko i održavati ih uredno. Dugi nokti su nepoželjni (mogućnost povrede susednog prsta, urastanja, i dr.);
  6. Ukolilko su noge noću hladne, treba spavati u čarapama. Ne treba upotrebljavati boce sa vrelom vodom ili termofor;
  7. Ne treba hodati bos;
  8. Uzane podvezice ili gumene trake otežavaju krvotok, pa ih ne treba koristiti;
  9. Pri pojavi ranica, crvenila, naprslina, plikova ili bola na koži stopala, obavezno se treba obratiti lekaru;
  10. Pušenje takođe ubrzava proces arterioskleroze kao i neregulisana šećerna bolest. Prestanak pušenja je način da se izbegne pojava opasnih komplikacija (gangrena).

.

Leave a Reply