Vegetativni nervni sistem

Vegetativni nervni sistem ili autonomni nervni sistem (simpatički ili parasimpatički nervi sa svojim centrima) je deo nervnog sistema u telu čoveka koji ima uticaj na rad i funkciju onih organa na koje čovek ne može da utiče svojom voljom (ili samo delimično može da utiče na njihov rad), kao što su srce, creva, čmar, mokraćna bešika / mokrenje, zenice, znojne žlezde.
Oštećenje ovog sistema može da dovede do niza posledica – pojava koje dijabetičar ne povezuje sa šećernom bolešću.

Pojačano ili smanjeno znojenje
Najčešće je izraženo na određenim delovima kože, simetrično ili asimetrično (lice – polovina lica, noge – jedna noga, dlanovi – jedan dlan, vrat, grudni koš i dr.).

Zenice
Zdrave zenice su kružne i jednake i sposobne da se skupe ili prošire (svetlost, rastojanje). Stalno skupljene ili proširena jedna zenica je znak ošte?enja vegetativnog živca koji je aktivira. Osoba nema većih teškoća sa vidom, ali se promena zapaža.

Povećan broj stolica (naročito noćne stolice) posledica su oštećenja autonomnog nervnog sistema koji aktivira creva. Broj stolica se kreće od nekoliko preko deset, a same stolice su mekše, sadržajne i neizmenjene po boji.

Krvni pritisak
Smanjeni ili sniženi krvni pritisak jeste ređa pojava, ali ima svoje značenje, pošto može da se javi istovremeno sa povišenim krvnim pritiskom. DIjabetičar, obično pri ustajanju posle ležanja ili dužeg sedenja, oseti nesigurnost, lakšu nesvesticu, ljuljanje ili smanjenu orijentaciju. Ovakvo stanje se ustanovljava merenjem krvnog pritiska u stojećem položaju, za razliku od uobičajenog merenja krvnog pritiska u sedećem ili ležećem položaju.

Pojava bezbolnih rana
Pojava bezbolnih rana na tabanima, palcu, prednjem delu stopala, peti, koje su duboke i više od jednog centimetra (stalno kvase čarapu i zahtevaju previjanje) nemaju direktne veze sa gangrenom, ali mogu da predstavljaju ulazna vrata za infekciju i pojavu zapaljenja okolnog tkiva.

Bezbolne rane

Pojava bezbolnih rana na prednjim stranama potkolenica ili na gornjim stranama podlaktica (posle neznatnog udara ili bez povoda) nastaje zbog oštećenja ishrane tkiva (oboleli kapilari i vegetativni nervni sistem). Ove bezbolne rane mogu lako da se šire i da zahvate celu prednju stranu potkolenica (Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum, ili popularno nazvana NLD), pa da stvore ulazna vrata za infekciju. Posle zarastanja ostaju trajni pigmentisani ožiljci po kojima se ove rane razlikuju od drugih.

Popuštanje mokraćne bešike i nedovoljno ispuštanje mokraće može da se javi kod šećerne bolesti koja duže traje (ovaj pojava može da se javi i iz drugih razloga). Ovakvo stanje je vrlo neprijatno i dovodi osobu u niz neugodnih situacija.

Promene u seksualnoj sferi mogu da budu značajan problem dijabetičara. O ovome više pročitajte pod Dijabetes i seksualna aktivnost

.

Leave a Reply