Očna oboljenja

Dr Nebojša Milenković
Specijalistička oftalmološka ordinacija “LASER”
Oftalmološke komplikacije izazvane šećernom bolesti
Razvijaju se kod 50% obolelih od šećerne bolesti, i to:
1. Dijabetička retinopatija
RetinopatijaDijabetička retinopatija (Retinopathia diabetica, Diabetic retinopathy) je oboljenje unutrašnjeg dela oka koji se naziva mrežnjača (retina).Oboljenje nastaje kao posledica oštećenja krvnih sudova mrežnjače izazvanih povećanom koncentracijom šećera u krvi.

Dijabetička retinopatija se razvija u više stadijuma:

a. Backround Diabetic Retinopathy (BDR), (Retinopathi diabetica incipiens) je početni stadijum bolesti koji se karakteriše sitnim intraretinalnim krvarenjima, manjim eksudatima mrežnjače kao i dekalibracijom krvnih sudova mrežnjače. U ovom stadijumu, vid je najčešće očuvan i lečenje se uglavnom svodi na lečenje osnovne bolesti (dijabetesa).
BDR može biti: početna (mild) uobičajena BDR ili izražena (severe) BDR.
Kod postojanja BDR moguće su i eksudativne promene u žutoj mrlji (Maculopathia Diabetica, Diabetic Maculopathy) koje izazivaju pad vidne oštrine. Takođe, kod izražene (severe) BDR može nastati otok žute mrlje (Oedema Maculae Luteae, Macular oedema) koji može biti klinički bitan (CSMO clinicaly significant macular oedema) ili klinički nebitan.
Izražena (severe) BDR i CSMO su apsolutne indikacije za lečenje laser-fotokoagulacijom (LFK). Ukoliko se BDR ne drži pod kontrolom onda bolest prelazi u sledeću fazu

b. PPDR (Preprolipherative diabetic Retinopathy, Retionopathia diabetica preprolipherativa). Ovo stanje se karakteriše masivnim krvarenjima, večom eksudacijom i znatno izraženijom dekalibracijom krvnih sudova kao i izraženijim promenama žute mrlje. Lečenje ovog stadijuma je laserofotokoagulacijom. Ukoliko ovo stanje napreduje, ono prelazi u

c. PDR (Prolipherative Diabetic Retinopathy, Retinopathia Diabetica Prolipherativa). Karakteriše se nastankom novoformiranih krvnih sudova ili na očnom živcu NVD (New vessels on the disc) ili na periferiji mrežnjaće NVE (New vessels elsewere). Dalje napredovanje PDR znači stvaranje neovaskularnih membrana. Krvarenja su masivna, vidna oštrina svedena na minimum a kao najgore posledice javljaju se neovaskularni glaukom i transakciona ablacija retine. Ta stanja definitivno dovode do trajnog gubitka vida.

Lečenje dijabetičke retinopatije

Od momenta kada osoba oboli od dijabeta (šećerne bolesti), lekar koji leči obolelu osobu (dijabetolog, endokrinolog, internista, lekar opšte prakse), prema strogim pravilima savremene medicine, dužan je da pacijenta pošalje na konsultativni oftalmološki pregled (obavezni pregled očnog dna) na svakih 3-6 meseci, a najmanje 2 puta godišnje. Najvažnije u lečenju komplikacija izazvanih dijabetom je redovno praćenje obolele osobe od strane oftalmologa od samog početka lečenja dijabeta kao bolesti, čak i u slučajevima kada se komplikacije na očima još nisu pojavile.
Kada se komplikacije na očima pojave, kontrolni pregledi oftalmologa moraju biti najmanje na 4 meseca.
Osim praćenja pacijenata putem kontrolnih oftalmoloških pregleda, lečenje komplikacija na očima prouzrokovanih dijabetom, vrši se LASER TERAPIJOM.

Postoje dva metoda lečenja laserom:
• Panretinalna laserfotokoagulacija (PRP) gde se vrši spaljivanje perifernih delova mrežnjače putem lasera da bi centralni delovi mrežnjače dobili bolju cirkulaciju
• Focal Laser, sto predstavlja fotokoagulaciju centralnog dela mrežnjače oko žute mrlje i radi se kod postojanja pada vida usled otoka žute mrlje ili dijabetičke makulopatije.
Lečenje laserom se sprovodi kod BDR, Severe BDR, PPDR i PDR.
Lečenje laserom se sprovodi i kod pojave rubeoze (pojava novoformiranih krvnih sudova mrežnjače na dužici koji izlaze iz zenice, a predstavljaju ekstremno uznapredovalu neovaskularizaciju – stvaranje  novoformiranih krvnih sudova mrežnjače).
Ukoliko dođe do nastanka trakcione ablacije retine (odvajanja dva sloja mrežnjače), nastanka Heamophthalmus-a (masivno krvarenje u staklasto telo koje se ne izbistri u roku od 6 meseci) ili masivnog PDR-a sa neovaskularnim membranama koje pokrivaju mrežnjaču,  pacijent mora biti podvrgnut velikoj operaciji, koja se naziva VITREKTOMIJA (Vitrectomia).

2. Katarakta

KataraktaKatarakta je stanje koje predstavlja zamućenje sočiva oka. Utvrđeno je da se katarakta češće javlja kod ljudi koji boluju od dijabeta. Tipična dijabetička katarakta ima izgled pahuljica (to je ono što oftalmolog vidi prilikom pregleda oka).
Lečenje katarakte je isključivo hiruškim putem. Operacija katarakte predstavlja uklanjanje zamućenog sočiva i implantaciju (ugradnju) silikonskog sočiva. Operacija se u pravilu radi u lokalnoj anesteziji i pacijent istog dana odlazi kući.

Nakon operacije katarakte, u 50% slučajeva, u vremenskom periodu od 6 meseci do 5 godina, javlja se sekundarna katarakta – zamućenje zadnje kapsule sočiva, na kome leži ugrađeno sočivo. Sekundarna katarakta karakteriše se padom vidne oštrine na operisanom oku. Ovo stanje leči se izuzetno uspešno YAG laser kapsulotomijom.

3. Glaukom

GlaukomGlaukom je oboljenje koje se karakteriše povećanjem očnog pritiska, promenama na očnom živcu i ispadom (skotomom) u vidnom polju. Osobe koje boluju od šećerne bolesti češće nego drugi oboljevaju od glaukoma.
Glaukom se leči kapima (antiglaukomatoznom terapijom). Ukoliko se bolest ne može kontrolisati medikametozno (što nije čest slučaj), glaukom se u kratkom vremenskom periodu leči laserskim tretmanom, a ukoliko i posle laserske terapije očni pritisak nije kontrolisan, vrši se filtraciona operacija.

.

Leave a Reply