Hipoglikemija

Hipoglikemija je pojava koju karakteriše nagli pad šećera u krvi (pad glikemije), često opisivana rečima "pao mi je šećer".

Najčešći simptomi i znaci za prepoznavanje ovakvog stanja jesu:

 1. zbunjenost
 2. utisak klonulosti ili nesvestice
 3. smanjena orijentacija
 4. lupanje srca
 5. trnjenje usne ili jezika
 6. zamućen vid
 7. osećaj gladi
 8. teturanje
 9. znojenje
 10. drhtanje
 11. crvenilo ili bledilo kože
 12. nesigurnost
 13. strah
 14. arogantno ponašanje
 15. preterane emotivne reakcije

Kada se može očekivati hipoglikemija?

Hipoglikemija uvek nastaje brzo, iznenada, i može uvek da se očekuje ako:

 1. osoba sa dijabetesom izostavi obrok posle uzete doze insulina ili nedovoljno jede
 2. uzme veću dozu insulina od savetovane
 3. potrebe za insulinom opadaju
 4. na primljenu dozu insulina obavi jači (teži) fizički napor bez prethodno uzetog dodatnog obroka hrane (užine)

Osobe sa dijabetesom koji se leče tabletiranim lekovima mogu da dožive hipoglikemiju ukoliko troše veću količinu leka od stvarne potrebe organizma ili uzimaju potrebnu dozu, ali imaju oštećenu funkciju bubrega.

Svaka osoba sa dijabetesom mora da poznaje hipoglikemiju. Kod dobro regulisane bolesti ona nije česta pojava i vrlo jednostavno se leči. Dovoljno je da bolesnik uzme i pojede 2-3 kockice šećra ili 2-3 kašičice meda (slatka) ili da popije zaslađenu vodu ili limunadu (jedna velika kašika šećera na čašu vode). Ukoliko se posle 20 minuta (a to je period u kome glukoza stiže u krv) osoba i dalje oseća malaksalo, potrebno je pojesti pola parčeta hleba i popiti malo mleka.

Hipoglikemija je razlog da se osobama sa dijabetesom savetuje da uvek imaju pri ruci 3-5 kocki šećera, ili bombone, ili nekoliko kockica čokolade i slično. Za prevenciju pojave hipoglikemije u toku noći važna je večernja užina. To ne znači da oko 22.00 h sednete i pojedete još jednu večeru, već uzmite voćku ili jorugt sa malo hleba ili 2-3 slana keska i tsl.

Iskustva su različita, ali dobar deo insulinski lečenih osoba sa dijabetesom je u stanju da pojede sve što im se nađe pod rukom za vreme hipoglikemije. Ako se proceni da je uneta preterana količina hrane i da će sigurno doći do značajnog porasta šećera u krvi, neke osobe sa dijabetesom u tom slučaju pribegavaju dodavanju male doze brzodelujućeg insulina nakon obroka.

Hipoglikemija se može uspešno sanirati i čašom koka-kole ili gustog soka, ćak i popularnim "đusom bez  šećera", koji i te kako podiže nivo šećera u krvi.

Dalji pad šećera u krvi, odnosno produbljivanje hipoglikemije, dovodi do pojave hipoglikemijske kome.

.

Leave a Reply