Nedoumice i zablude

Neke nedoumice i zablude u vezi ishrane:

Dijabetičari jedu posebnu hranu koja je bez ukusa.
Pogrešno. Najbolja ishrana za obolele od dijabetesa odgovara zdravoj ishrani onih koji ne boluju od ove bolesti. Dijabetičari mogu da jedu sve vrste namirnica, ali u količini koja je ograničena, srazmerno fizičkoj aktivnosti, lekovima, godinama starosti, polu, vrsti profesije i ostalim zdravstvenim problemima koji mogu biti prisutni. Da hrana ne bude uzrok svakodnevnih frustracija, već uživanje, način ishrane bi trebalo da se uči i pažljivo planira. Dovoljno je, za početak, zapamtiti da su osnovne hranljive namirnice: ugljeni hidrati, belančevine i masti.

Postoji li dijabetička dijeta?
Ne! Dijeta za dijabetičare pripada prošlosti. Ako ste dobro potkovani znanjem o šećernoj bolesti, Vi možete da jedete sve što jedu i zdravi ljudi, ali morate naučiti kada, koliko i u kakvoj kombinaciji.

Da li će Vas zdrava hrana opterećivati?
Da. Dok ne promenite navike i naučite kako pravilno da se hranite.

Koja je hrana “loša po zdravlje”?
Ne postoji “loša” hrana. Postoji “loša količina” hrane. Za neke namirnice važi “što manje – to bolje”.

Proizvodi namenjeni dijabetičariama ne dižu šećer.
Pogrešno. Veliki broj proizvoda “bez šećera” namenjenih dijabetičarima može biti “bogat” u masnoćama i samim tim nije prilagođen njihovoj ishrani. Zbog zoga treba uvek pažljivo pročitati proizvođačku specifikaciju na ambalaži.

Ako ništa ne jedem, neće mi biti potreban insulin (ili tableta), jer mi ni šećer neće rasti.
Pogrešno! Izostanak, bilo doze insulina (ili tablete), bilo obroka, izaziva povećanje šećera u krvi i u tome svemu najviše pati Vaša jetra, a neretko dolazi i do pojave acetona.

.

Leave a Reply