Vitamin E

Vitamin E (alfa tokoferol) igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i u prometu tečnosti. Od velike je pomoći u trenucima malaksalosti, koji slede posle preležanih bolesti, odnosno u fazi oporavka, jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma. Vitamin E štiti vitamin A od neželjenih oksidativnih promena u kojima učestvuju brojne nazasićene masne kiseline, pa se na takav način vrši prevencija ateroskleroze. Pod uticajem vitamina E poboljšava se i iskorišćavanje vitamina A. Važno je napomenuti da je organizam sposoban da znatno duže čuva rezerve prirodnog u odnosu na sintetički E vitamini.

Vitamin E blagotvrono utiče na nervni sistem, seksualnu potenciju i podmlađuje strukture kože i kosu čini zdravijom. Odličan je i kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije krvi, jer širi krvne sudove, sprečava povećanu sklonost ka međusobnom slepljivanju krvnih pločica, štiti od visokog krvnog pritiska i ubrzava eliminaciju tečnosti. Sprečava nastanak grubih ožiljaka.

Posebno je potrebno istaći ulogu vitamina E kao antioksidanta u zaštiti od delovanja slobodnih radikala. Jedan molekul E-vitamina može da zaštiti 200 molekula nezasićenih masnih kiselina od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ispitivanja sprovedena od strane kardiologa pokazuju da vitamin E, dat tokom, ili neposredno nakon angioznih bolova, može da zaštiti srčani mišić od daljeg oštećenja. Vitamin E, takođe, ubrzava oporavak posle operacija na srcu. Redovno uzimanje ovog vitamina ojačava imuni sistem starijih ljudi, što se odražava na poboljšanje odbrane organizma od infekcija. Koristan je i kod plućnih oboljenja, a može pomoći i kod degenerativnih oboljenja nervnog sistema, jer ublažava neprijatne prateće simptome, kao što su mišićni trzaji. Vitamin E je bitna aktivna komponenta u prevenciji pobačaja.
Obzirom da je vitamin E neophodan za izgradnju mišićne mase, bodi bilderi treba da povećaju unos ovog vitamina, kako bi mogli da postignu adkvatno povećanje mišićne mase. Poboljšava efikasnost rada mišića i usporava nastupanje mišićnog zamora, pa je stoga veoma koristan za sportiste.

Pažnja!
Kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom potrebno je dozu vitamina E postepeno povećavati.

Neorganske soli gvožđa modu u potpunosti da smanje dejstvo vitamina E i neorganiskih preparata gvožđa, pa vremenski period između unošenja neorganiskih preparata gvožđa treba da iznosi najmanje 8 sati. Helatno gvožđe može da se uzima zajedno sa E-vitaminom.

Osobe koje piju dosta hlorisane vode imaju veće potrebe za unosom vitamina E.