Alfa liponska kiselina

Mr Ph Pilipović Sofija

ŠTA JE ALFA LIPONSKA KISELINA (ALA)?
ALA je jedan od najmoćnijih antioksidanasa i jedini antioksidans koji je i lipo- i hidro- solubilan. Ovaj podatak je važan jer omogućava njen prolazak u sve delove ćelije što joj daje neverovatnu mogućnost uništavanja slobodnih radikala ma gde se oni nalazili. Slobodni radikali nastaju kao produkti metabolizma i glavni su izazivači svih bolesti. Slobodni radikali bi uništili naš organizam u samo jednom danu ukoliko ne bi postojali antioksidansi.

Obično kada antioksidans jednom veže slobodni radikal dolazi do gubitka njegove funkcije nepovratno. ALA je antioksidans koji ima mogućnost reaktiviranja samog sebe i drugih antioksidanasa kao što su C i E vitamini, tako da isti mogu nastaviti svoju funkciju.

DELOVANJE I UPOTREBA:
1. Dijabetes
Punih trideset godina nemački lekari klinički tretiraju Diabetes alfa liponskom kiselinom. Studije vršene širom sveta pokazale su sposobnost alfa liponske kiseline u normalizaciji preuzimanja i iskorišćavanja glukoze iz krvi. Oštećenje nerava ili neuropatija pogađa 50% dijabetičara i jedna je od najopasnijih komplikacija. Uzimanje velikih doza alfa liponske kiseline (600mg dnevno) može delimično popraviti oštećene nerve posle samo četiri meseca oralne primene.

2. Demencija, moždani udar, Parkinsonova i Alchajmerova bolest
ALA spada u grupu retkih supstanci koje prolaze hemo-encefalnu barijeru. Ulazeći u mozak ona direkno štiti njegove ćelije gde je najpotrebnije. Dokazano je da ALA ne samo što prolazi moždanu barijeru već izaziva i povećanje glutationa u mozgu. Ovo je značajno jer glutation štiti mozak od slobodnih radikala (takođe je i važan ćelijski antioksidans), pa se ALA može koristiti u prevenciji i kao dopunska terapija u tretmanu moždanih udara, demencije, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

3. Katarakta i glaukom
Primena 150mg alfa liponske kiseline jednom dnevno u periodu od jednog meseca, dovodi do značajnog poboljšanja vizuelnih funkcija pa se zbog ovih osobina koristi u prevenciji i kao dopunska terapija kod glaukoma i katarakte.

4. Kancer i AIDS
Alfa liponska kiselina inhibira “NF-kB” aktivnost. NF-kB protein je izaziva? inflamatornih i genetskih promena koje se dovode u vezu sa razvojem kancera i AIDS-a.

5. Starenje
Dokazano je da su slobodni radikali jedni od glavnih uzročnika procesa starenja. Starenjem, nivo slobodnih radikala raste u našem organizmu uzrokujući smanjenje ćelijske aktivnosti. Dokazano je da se ovaj proces može učiniti sporijim supstitucionom terapiom sa alfa liponskom kiselinom.

6. Druge prednosti alfa liponske kiseline
Alfa liponska kiselina se primenjuje i kod stanja kao što su ciroza jetre i hepatitis. Takođe se koristi kod trovanja teškim metalima jer učestvuje u eliminaciji toksičnih i teških metala iz organizma.

Namirnice bogate alfa liponskom kiselinom: iznutrice, spanać, brokoli, paradajz, prokuli, krompir, pirinač i žumance.

DOZIRANJE: 1 kapsula dnevno pola sata pre jela. Nakon uzimanja, izbegavati mleko i mlečne proizvode naredna 3 sata.