Prednosti pumpe

Pumpa koristi brzodelujući / kratkodelujući insulin. Kada ste na injekcijama, dugodelujući insulin je često ono što ćete dati sebi ujutro. Apsorpcija dugodelujućeg insulina je vrlo nepredvidiva. U stvari, takav insulin ima varijabilnost od čak 52%! Ovo je osnovni razlog da Vaš šećer varira iz dana u dan i ono zbog čega ljudi na injekcijama ne mogu da drže svoj šećer pod dobrom kontrolom. Insulinska pumpa koristi bržedelujući insulin, čije je dejstvo mnogo predvidivije od dugodelujućeg insulina. Njegova varijabilnost je manja od 3%! Kakva razlika! I to deluje. Zato pankreas luči samo brzodelujući insulin. Zato se za pumpe koristi bržedelujući insulin.

Pumpa ubrizgava insulin u mikro-jedinicama, koje su kontinualne i precizne. Sa injekcijama, insulin samo stoji kao u malom “bazenu”. Vaš nivo aktivnosti direktno utiče na to kada će taj insulin ući u Vaš krvotok. Ukoliko samo sedite za stolom, ta količina će ući u Vaš sistem mnogo sporije. Ali, ako odete u šetnju ili na džoging, insulin će ući u Vaš sistem mnogo brže. Ovo čini dobru kontrolu šećera putem injekcija još težom. Pumpa konstatno “šalje” po malo insulina na svakih par minuta (kao pankreas), tako da nemate problem sa prekidom u apsorpciji insulina. Pri tom, insulin je drugačiji i ne priređuje velika iznenađenja.

Možete da jedete kada Vi hoćete. Vi, a ne Vaše injekcije, odlučujete kada ćete jesti. Možete jesti kada ste stvarno gladni, ili možete preskočiti ili odložiti obrok za kasnije, ukoliko niste gladni. Možete pojesti jedno parče pite više ako želite – sa pumpom to regulišete bez problema.

Živite normalan život! Nema više injekcija, nema strogog rasporeda obroka, nema iznenađujućih insulinskih reakcija.

 
Opširnije o svemu ovome i mnogo detaljnije čitajte u knjizi “Moj džepni pankreas – život sa insulinskom pumpom”

.

Leave a Reply