Najčešća pitanja

A sada – praktična strana! Ovde ćete naći odgovore na mnoga pitanja ljudi koji razmišljaju o korišćenju insulinske pumpe, kao na primer:

 1. Kako izgleda biti “zakačen” za nešto sve vreme?
 2. Da li pumpa zahteva specijalno čuvanje i rukovanje?
 3. Šta ako ispustim pumpu?
 4. Šta ako pokvasim pumpu?
 5. Kako ću znati da li pumpa radi?
 6. Šta ako mi se pokvari pumpa?
 7. Da li će mi smetati kateter?
 8. Gde se postavlja infuzioni set?
 9. Šta ako zaboravim koliko sam insulina programirao/la?
 10. Da li će mi zdravstveno osiguranje pokriti troškove za nabavku pumpe?
 11. Kako da nosim pumpu?
 12. Gde ću držati pumpu dok spavam?
 13. Mogu li da se kupam?
 14. Da li mogu da plivam?
 15. Šta prilikom intimnosti?
1. Kako izgleda biti “zakačen” za nešto sve vreme?
Isto kao kad se navikavate na nešto novo, npr. burmu ili novu tašnu. Navikavanje na pumpu traje oko mesec dana. Postoje malo “nezgodni” trenuci, na primer kada se tuširate, oblačite ili kada isprobavate garderobu u nekoj prodavnici. Da bi ovakve rutinske radnje bile kao i obično, postoji plastični diskonektor na samom kateteru, koji Vam omogućava da za kraće vreme budete bez pumpe.

2. Da li pumpa zahteva specijalno čuvanje i rukovanje?
Pumpa je dizajnirana tako da bude trajna (garancija 4 godine) i oslobođena nekog specijalnog rukovanja. Alarm Vas obaveštava da je vreme da promenite baterije (3 komada “357” baterija, koje se mogu naći u fotografskim radnjama, ili 1 AAA baterija za novije modele). Jedino taj deo gde su baterije mora uvek biti čist i bez prašine, pa ćete ga povremeno očistiti četkicom. Većina korisnika čuva pumpu u njenoj originalnoj kožnoj futroli, da bi je zaštitila od svakodnevnih rizika – ogrebotina, znoja, prljavštine, prašine i slično. Da biste očistili pumpu, dovoljno je da je prebrišete mekom tkaninom potopljenom u rastvor blagog sapuna. Nikakva dodatna nega nije potrebna. Ne postoje delovi koji bi trebalo da se menjaju ili posebne provere njenih funkcija. Pumpa sadrži različite ugrađene sisteme, koji Vas na vreme obaveštavaju ukoliko nešto nije u redu.

3. Šta ako ispustim pumpu?
Pumpa je otporna na većinu udaraca i situacija koje se dešavaju svakodnevno. Ali, koliko god da ste obazrivi, može se desiti da Vam pumpa padne na pod. Ukoliko se to dogodi, proverite da li je sve u redu sa ekranom, kao i sa infuzionim setom. Sledećih 24 časa obratićete pažnju na to da li pumpa pravilno odgovara na pritiskanje dugmića i ispisivanje odgovarajućih podataka na ekranu.

4. Šta ako pokvasim pumpu?
Najnoviji modeli pumpe su vodootporni, tako da sa njima možete plivati ili roniti do dubine od 20 metara. Na toj dubini, pumpa je vodootporna 30 minuta. Ali, ti modeli još uvek nisu dostupni u Srbiji.
Većini ostalih modela, koji nisu vodootporni, ne smeta ukoliko slučajno upadnu u umivaonik ili sudoperu, ili ako se desi da se neplanski nađete u bazenu, jezeru i tome slično. U takvim slučajevima, proverite infuzioni set (da nije voda ušla) i pustite da se ceo sistem osuši (ne koristite fen i sl.). Ukoliko ste ipak zabrinuti za stanje pumpe ili se ona “čudno” ponaša, obratite se Vašem dobavljaču.

5. Kako ću znati da li pumpa radi?
Na ekranu je uvek ispisano vreme ili ime proizvođača. Za sve ostale slučajeve, pumpa ima odgovarajuće alarme, kao npr. ako ne isporučuje insulin, ako su slabe baterije, ako je rezervoar prazan i tsl. Ugrađeni infracrveni detektor prati rad motora, a sigurnosne provere pumpa sama izvršava iz minuta u minut. Ukoliko sami želite da izvršite proveru, u Upustvu za rukovanje je objašnjeno kako da izvršite test sa 7.2 jedinice.

6. Šta ako mi se pokvari pumpa?
U slučaju da sumnjate u ispravnost pumpe, odmah pozovite Vašeg dobavljača. Ukoliko je potrebna popravka, on će Vas obavestiti kako to da sprovedete.

7. Da li će mi smetati kateter?
Kateter, odnosno infuzioni set, omogućava potpuni komfor. Ukoliko Vam smeta kateter, proverite da mesto uboda nije crveno ili iritirano. Infuzioni setovi sa plastičnom kanilom su bezbolni, krajnje fleksibilni i omogućavaju sve pokrete bez ograničenja.

8. Gde se postavlja infuzioni set?
Većina korisnika postavlja kateter u predeo abdomena, iako se može aplicirati i na butini ili nadlaktici. Predeo abdomena pruža najbolju apsorpciju insulina. (Mesta ubrizgavanja insulina). Žene najčešće koriste donji deo abdomena, a muškarci gornji. Možete eksperimentisati, kako biste odredili predeo na telu koji Vama najviše odgovara. Važno je da izbegavate koščate delove, predeo ispod pojasa ili mesta koja mogu biti iritirana odećom.

9. Šta ako zaboravim koliko sam insulina programirao/la?
Pumpa pamti 12 zadnjih bolusa pred obroke, zajedno sa datumom i vremenom ubrizgavanja ovih doza. Ovo je veoma praktično ukoliko niste bili ažurni po pitanju vođenja svakodnevnih beleški, ili pri pronalaženju uzroka kod neobjašnjivog skoka šećera u krvi.

10. Da li će mi zdravstveno osiguranje pokriti troškove za nabavku pumpe?
U Pravilniku o medicinskim pomagalima, postoje medicinske indikacije na osnovu kojih pojedine osobe imaju pravo na insulinsku pumpu o trošku RZZO. U Pravilniku je navedeno sledeće:
“Izuzetno, osiguranom licu kod koga je u periodu od šest meseci intenzivirane konvencionalne terapije (četiri i više doza insulina), utvrđena nezadovoljavajuća glikoregulacija, na osnovu mišljenja lekara specijaliste interne medicine ili lekara specijaliste pedijatrije sa subspecijalizacijom iz endokrinologije  nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, odobrava se spoljna insulinska portabilna pumpa.  
Osigurano lice ima pravo i na potrošni materijal za spoljnu insulinsku portabilnu pumpu u količini utvrđenoj na mesečnom nivou, sa izdavanjem na šestomesečnom nivou. 
Overu obrasca uz revers vrši matična filijala, uz ocenu lekarske komisije o opravdanosti propisivanja spoljne insulinske portabilne pumpe u odnosu na medicinske indikacije i uz neophodnu medicinsku dokumentaciju.  
Spoljna insulinska portabilna pumpa se, prema overenom obrascu, isporučuje zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana.  
Spoljna insulinska portabilna pumpa se osiguranom  licu izdaje u zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana, koja određuje lekare specijaliste da vrše kontrolu  pravilnosti korišćenja izdatog pomagala.  
Zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana vodi posebnu evidenciju o izdatim spoljnim insulinskim portabilnim pumpama.  
U Republičkom zavodu obrazuje se centralni registar izdatih spoljnih insulinskih portabilnih pumpi na osnovu podataka koje vode zdravstvene ustanove iz stava  5. ovog člana.”
Detaljne informacije o tome ko i pod kojim uslovima ima pravo na pumpu, možete pogledati OVDE.

11. Kako da nosim pumpu?
Na ovo pitanje ima onoliko odgovora koliko i korisnika insulinske pumpe. Pošto je pumpa mala, možete je potpuno sakriti gde god hoćete. Vi odlučujete gde ćete je nositi – u džepu, zakačenu za brushalter, o pojasu, i slično. Neki korisnici vole da im je pumpa vidljiva, što je lakše za svakodnevno programiranje. To se postiže korišćenjem “štipaljke”, kojom se ona lako zakači za pojas (slično pejdžeru).

12. Gde ću držati pumpu dok spavam?
Odgovor je: “Gde god Vam najviše odgovara”. Sa kateterom dužine od 110 cm, postoje mnoge opcije. Neki korisnici je drže pored sebe u krevetu, neki ispod jastuka, neki na noćnom stočiću, neki je zakače za pidžamu ili gaćice.

13. Mogu li da se kupam?
Svakako da je potrebno da pumpu štitite od vode, jer je ona osetljiv instrument. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina korišćenja pumpe za vreme kupanja u kadi ili tuširanja.
Ukoliko koristite kateter sa plastičnim diskonektorom, kupanje ili tuširanje ne predstavljaju problem. Takođe, postoji i posebna plastična torbica za pumpu, koja se tokom tuširanja postavi oko vrata ili oko slavine. Kod kupanja u kadi, pumpa može ostati i na podu, ukoliko je kateter dovoljno dugačak.

14. Da li mogu da plivam?
Apsolutno. Kao i da se sunčate, skijate na vodi i igrate košarku. Za plivanje, najveći broj korisnika koristi katetere sa diskonektorom, koji im omogućava da kraće vreme budu bez pumpe. Za ekstremne sportove kao što su planinarenje, padobranstvo, speleologija ili splavarenje, najbolje je da koristite specijalnu sportsku torbicu, koja štiti pumpu od udaraca i vode. Ova torbica je idealna za većinu sportova, ali kod igranja fudbala ili ragbija, najbolje je da se privremeno diskonektujete sa pumpe. Za vreme skijanja ili drugih zimskih sportova, držaćete pumpu ispod svih slojeva garderobe, kao bi bila na toplom i sigurnom i kako se insulin ne bi zamrzao.

15. Šta prilikom intimnosti?
Mnogi korisnici pumpe su zabrinuti oko ovoga u početku, ali shvate da to neće predstavljati prepreku u odnosima sa partnerom, ukoliko sa njim o tome popričaju. Ako ni jednom od vas ne smeta pumpa, ostavite je tu gde jeste. Možete i da koristite kateter dužine 110 cm, koji će omogućiti da pumpa bude van domašaja. Mnoge pumpe su provele intimne trenutke bezbrižno “ugnježđene” na pojasu za čarape, što je ipak popularnije među ženama, nego među muškarcima. Dobar deo korisnika se odlučuje za privremeno diskonektovanje sa pumpe za vreme intimnih trenutaka. Jednostavim “klik” odvrtanjem, pumpa i kateter mogu biti odloženi i tako neće biti deo Vaših intimnih momenata. Ukratko, sa pumpom možete obavljati sve ono što i sa injekcijama, ali i ono što biste želeli da radite u slučaju da nemate šećernu bolest.

Za sve informacije oko nabavke i korišćenja insulinke pumpe možete se obratiti svom ordinirajućem endokrinologu.

 
Opširnije o svemu ovome i mnogo detaljnije čitajte u knjizi “Moj džepni pankreas – život sa insulinskom pumpom”

.

Leave a Reply