Članica IDF-a
IDF
IDF
Vankuver 2015

Arhiva vesti

Linkovi

Novo! DEXTROGEL™ – brzodelujući gel dekstroze za tretman hipoglikemije

30. 07. 2015.

02 

Hipoglikemija je medicinski naziv za nizak nivo glukoze u krvi, tj. nivo glukoze u krvi niži od 4 mmol/L.
Nizak nivo glukoze u krvi je nedovoljan da bi se organizam snabdeo dovoljnom količinom energije za svoje aktivnosti.
Hipoglikemija se može javiti kod pacijenata koji koriste insulin ili neke druge lekove u tretmanu dijabetesa.

detaljnije...

Otvoreno Savetovalište za dijabetes u Nišu

30. 07. 2015.

29. jula je otvoreno Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja u Nišu.

savetovaliste

detaljnije...

Prvi Ebers dečiji kamp – Brzeće 2015

21. 07. 2015.

Piše: Svetislav Marković

Prvi Ebers dečiji kamp, sa temom: ”Pametnije i samostalnije kontrolišimo dijabetes”, u organizaciji Ebers Asocijacije za zdravlje dijabetičara Niš, Dečje interne klinike i Dijabetološkog saveza Srbije, održan je u Brzeću, od 5. do 12. jula 2015. godine.

 ebers

detaljnije...

Video: "Plavo srce 024" proslavilo drugi rođendan

30. 06. 2015.

Na Paliću je, u prostorijama Eko centra, od 20.-21. juna održan "Slatki vikend" u organizaciji Udruženja dece i omladine sa dijabetesom "Plavo srce 024" iz Subotice.

slatki vikend

detaljnije...

Dečji kamp "Brzeće 2015"

30. 06. 2015.

U organizaciji "Ebers asocijacije" iz Niša, u saradnji sa Dečjom klinikom iz Niša i Dijabetološkim savezom Srbije, biće održan kamp za najmlađe članove pod nazivom "Pametnije i samostalnije kontrolišemo dijabetes". Kamp će biti organizovan od 5. do 12. jula u Brzeću.

kampNis

75. naučni sastanak Američke asocijacije za dijabetes (ADA), Boston 5-9. jun 2015

22. 06. 2015.

Piše: Miodrag Đorđević

Smatra se da je ovo najveći kongres o dijabetesu u svetu i, osim velikog broja doktora i drugih zdravstvenih radnika iz SAD, Kongres ima mnogo učesnika iz celog sveta. Kao i svake godine i ove je bilo oko 20.000 učesnika.

ada

detaljnije...

Dijabetes lideri Srbije 2015, Gamzigradska banja 19-24. maj

11. 06. 2015.

Pišu: Isidora Dinić i Svetislav Marković

U veoma ugodnom i u tihom kutku netaknute prirode Gamzigradske banje, od 19. do 24. maja, održan je četvrti edukativni kamp „Dijabetes lideri Srbije“. Na kampu su učestvovali mladi ljudi, aktivisti udruženja članica Dijabetološkog saveza Srbije, kako iz Srbije, tako i iz Republike Srpske, Crne gore, Makedonije i Hrvatske.

lideri 

detaljnije...

FDA odobrila srednju fazu istraživanja vakcine za reverziju tip1 dijabetesa

9. 06. 2015.

(Rojters, 08.06.2015., Boston)

Istraživači u dijabetesu se nadaju da skoro jedan vek stara vakcina za prevenciju tuberkuloze može preokrenuti proces nastanka tip 1 dijabetesa.

062311_Faustman_042.jpg 

FDA (Američka agencija za hranu i lekove) je odobrila nastavak istraživanja (srednju fazu testiranja) vakcine, koja se naziva  Bacillus Calmette-Guerin (BCG, tj. be-se-že), kod 150 odraslih osoba sa dužom dijagnozom tip 1 dijabetesa.

detaljnije...

Zaključci sa foruma u Privrednoj komori Srbije

2. 06. 2015.

PKS

Ovim putem želeli bismo da vas u kratkim crtama informišemo o sadržaju i zaključcima skupa “Savremeno lečenje šećerne bolesti - potrebe, troškovi i perspektive" koji je u utorak 26. maja 2015. godine održan u Privrednoj komori Srbije u organizaciji Privredne komore Srbije, Republičke stručne komisije za prevenciju i lečenje šećerne bolesti Ministarstva zdravlja i Dijabetološkog saveza Srbije. Na ovu temu, okupljeni učesnici imali su priliku da čuju stavove iz Evrope od strane člana Upravnog odbora Međunarodne dijabetes federacije (IDF) za region Evrope i predsednika Hrvatskog društva za dijabetes, kao i od predstavnika nedavno obnovljenih savetovališta za dijabetes na nivou primarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

detaljnije...

Video: Forum o ekonomskim aspektima dijabetesa održan u Privrednoj komori Srbije

27. 05. 2015.

Svaki deseti građanin u Srbiji boluje od dijabetesa

Prevencija, rana dijagnostika i adekvatno lečenje izuzetno su važni kako bi se ova hronična, nezarazna bolest, koja sve više uzima maha, držala pod kontrolom. U Srbiji 700.000 obolelih, u svetu 387 miliona. Troškovi za lečenje 465 milijardi dolara

Svaki deseti građanin u Srbiji ili oko 700.000 stanovnika, boluje od dijabetesa, a istraživanja pokazuju da u svetu na sedam sekundi jedna osoba premine od ove teške, hronične, nezarazne bolesti. Prevencija, rana dijagnostika i adekvatno lečenje izuzetno su važni kako bi se dijabetes držao pod kontrolom, istaknuto je na konferenciji „Savremeno lečenje šećerne bolesti - potrebe, troškovi i perspektive“ održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS). Zabrinjava podatak, kako je rečeno na skupu, da svaka druga osoba i ne zna da boluje od dijabetesa. Dijabetes, takođe, može biti uzrok smanjenja produktivnosti, ekonomskog razvoja i nacionalnog dohotka.

detaljnije...
Dextrogel
Moj džepni pankreas
Plavi krug