Hormoni digestivnog trakta kao baza novih terapija u lečenju dijabetesa

INFORMACIJA ZA MEDIJE
Beograd, 17.09.2014.

easd2014Najznačajniji kongres u evropskoj dijabetologiji, Kongres Evropske asocijacije za dijabetes (European Association for Study of Diabetes – EASD), jubilarni, 50. put, okupio je struku, naučnike, farmaceutsku industriju i sve one koji rade na unapređenju postojećih i pronalaženju novih rešenja u borbi protiv dijabetesa, pandemije 21. veka. 

Između 15 i 20 hiljada ljudi na ovogodišnjem Kongresu, smotri svih događanja u oblasti dijabetologije, prati tokove nauke u proučavanju i lečenju iste. Davanjem odgovora na nove izazove u zaštiti i nezi pacijenata, uvođenjem novih lekova, bavio se i simpozijum kompanije Novo Nordisk.

Prema rečima profesora dr Nebojše Lalića, predsednika Republičke komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti, radi se o hormonima koji se luče iz digestivnog trakta, najvećim delom iz debelog creva, koji imaju sposobnost podsticanja lučenja insulina, zbog čega predstavljaju veoma značajne nove lekove za lečenje šećerne bolesti.

Iako je njihovo delovanje otkriveno ranije, tek su od pre manje od deset godina stečeni uslovi da se naprave prvi lekovi na bazi ovih hormona koji pored uticaja na snižavanje šećera u krvi direktno štite srce, mozak, jetru, bubrege i ostale organe ugrožene dijabetesom.

Uticaj GLP-1 hormona u tretmanu osoba sa dijabetesom istakao je i Jens Juul Holst sa Univerziteta u Kopenhagenu. Ovaj hormon pre svega pospešuje lučenje insulina dok istovremeno umanjuje potrebu za unosom hrane, a time direktno utiče na smanjenje telesne težine. Održavanje željene telesne težine unosom liraglutida dobija se odličan efekat u lečenju dijabetesa tip 2 i značajno smanjuje rizik od komplikacija koje dijabetes izaziva.

Trenutno se sprovodi studija kojom je obuhvaćeno deset hiljada ljudi, koja će pokazati uticaj liraglutida na smanjenje rizika od kardiovaskularnih problema, jednog od najčešćih problema koje dijabetes izaziva.

Kako je u slučaju dijabetesa mnogo povezanih faktora, neizostavna tema na ovogodišnjem sastanku u Beču, a o čemu je govorio i Arya Sharma sa Univerziteta Alberta iz Kanade, bila je tema gojaznosti. Budući da je ovaj faktor jedan od glavnih uzročnika nastanka šećerne bolesti i komplikacija koje nastaju,

neophodno je shvatiti ogroman uticaj telesne težine na metaboličko stanje organizma, odnosno potencijalne rizike i stanja koja gojaznost prouzrokuje – dijabetes tip 2, visok krvni pritisak ali i mnoge kancere.

Kako epidemiolozi ukazuju, i pored svih tehničkih dostignuća, šećerna bolest nažalost pokazuje trend rasta što konačno predstavlja i značajna finansijska opterećenja za države pa se prevenciji bolesti treba posvetiti značajnija pažnja.